Sivut

14.3.2010

Kännykkäkirjallisuus


Iloinen viesti Kiinasta: "Nyt kenestä tahansa voi tulla kirjailija!"

Hesarissa mielenkiintoinen juttu kännykkäkirjallisuudesta (14.3.). Pääosassa 29-vuotias Zhang Wei, jolla on miljoonaluokan lukijakunta ja tuotanto käsittää reilu sata teosta. Vuosiansiot 300 000 euron luokkaa.

Homma menee niin, että kirjailija kirjoittaa tekstinsä pienissä osissa kustantajan nettisivuille, josta halukkaat voivat sen ostaa ja lukea tekstin kännykästään. Tuotto jaetaan kustantajan, operaattorin ja kirjoittajan kesken. Kiinassa näitä on-line ostajia, siis lukijoita, on reilu 160 miljoonaa.

Netti muokkaa paitsi kustantamisen malleja myös lukemista. Kännykästä luettavan tekstin pitänee olla laadittu nimenomaan kännykkäkokemusta ajatellen. Aivan yhtä tyhjää ja tylyä kuin lukea Shakespearea sähkökirjan muodossa olisi tutustua Kiveen tai viimeisimpään Hyryyn oman kännykän kautta. Näiden uusien välineiden avulla tehdään kirjallisuudenhistoriaa tässä ja nyt. Kuka ehtii ensiksi? Kuka määrittää kännykkäkirjallisuuden esteettisen mallin?

Vai ovatko kiinalaiset jo tämän tehneet? Käännetään Zhang Wein tekstit nokiaksi, nyt heti! Jotta meistä kaikista voisi tulla kirjailijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate