Sivut

21.2.2020

Setä Ruskea satuilee

Kun kirjailijan teoksia on myyty maailmanlaajuisesti yli 200 miljoonaa kopiota, kaikki mitä hän tekee, on merkityksellistä - riippumatta siitä, mitä se on.

Yhdysvaltalainen Dan Brown hitsautui kirjamarkkinoille 2003, kun Da Vinci -koodi aloitti maailmanvalloituksensa. Muutamassa vuodessa arvoituksellisia salaliittoteorioita vilisevää trilleriä oli myyty jo lähemmäs 80 miljoonaa kappaletta. Vuosituhannen alun kirjamarkkinoilla Brownille pärjäsi Harry Pottereillaan ainoastaan J. K. Rowlings .

Brown on pitänyt markkina-arvonsa myös Da Vincia seuraavilla kolmella muulla romaanillaan, ja keskustelu teoksissa esitettyjen historiallisten tulkintojen oikeellisuudesta on täyttänyt niin digitaaliset kuin analogiset palstamillimetrit.

Nyt seuraa sitten jotakin aivan muuta. Kirjailijan kotisivut ja New York Times kertovat, että Brownin seuraava kirjallinen projekti on kuvan ja musiikin kautta avautuva kertomus hiirestä, joka perustaa eläinten orkesterin. Inspiraationa teokselle ovat toimineet Pekka ja Susi (Prokofjev) ja Eläinten karnevaali (Saint-Saëns). Esikouluikäisille suunnattu teos ilmestyy syksyllä.

Wild Symphony tulee olemaan hybriditeos, jossa jännittävää kertomusta seurataan kirjallisen tarinan ja kuvien ohella kuuntelemalla musiikkia sovelluksesta ja hyödyntäen myös lisättyä todellisuutta. Kärsivällisyyttä, ystävällisyyttä ja toisten kunnioitusta harjoittelevan hiiren matkasta sukeutuu elämys siinä määrin kuin se on tänään ja nykykeinoin otettavissa tarinankerronnallisesti haltuun. Tietenkin matkarepusta löytyy myös ratkaistavia arvoituksia ja outoja symboleita.

Brown säveltää itse musiikin teokseensa, mikä ei ole niin kummallista kuin miltä se ehkä kuulostaa. Hän nimittäin aloitteli taiteellisen uransa muusikkona ja soittelee vieläkin pianoa lämpimikseen. 1989 Brown jopa julkaisi omakustanteena albumillisen lastenmusiikkia, jonka myynti jäi tosin vaatimattomaksi. Vuosikymmeniä myöhemmin Brownin "kadonnut" levy kulkeutui erään hänen ystävänsä käsiin ja vanhaa materiaalia kierrättävä ja uutta luova projekti alkoi saada muotoa. Brown kirjoitti lisää tekstiä ja rakensi mukaan kaikkea koossapitävän tarinan.

Kirjasta otetaan 150 000 kappaleen ensipainos ja sen oikeudet on jo myyty 27 maahan.  Kuka tietää, ehkä teos kohta "kantaesitetään" myös Suomessa jollakin moninaisista musiikki- tai kirjallisuusfestivaaleilla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate