Sivut

14.6.2011

Kohti kuolemaa

Kirjailija Terry Pratchett (s. 1948) on käynnistänyt kuolemaansa johtavat toimenpiteet.

Tunnetulla fantasiakirjailijalla todettiin Alzheimerin tauti 2008. Työkykynsä hän on kuitenkin säilyttänyt ihan näihin päiviin asti. Hiljattain BBC esitti hänen dokumenttielokuvansa avustetusta kuolemasta (Terry Pratchett: Choosing to Die) ja vielä pitäisi saada yksi kirja loppuun.

Vasta sitten olisi syytä ryhtyä tuumasta tekoihin. Ehkä.

Pratchett propagoi tällä hetkellä voimakkaasti yksilön omavalintaisen kuoleman puolesta, ja dokumentti varakkaan hotelliketjun omistajan Peter Smedleyn ohjatusta itsemurhasta Sveitsissä on nostanut uudestaan pintaan kysymykset eutanasian oikeutetuksesta  ja oikeudellisesta asemasta.

Sveitsissä aktiivinen eutanasia on laillinen, joten Pratchett on monien kaltaistensa tavoin kääntynyt Dignitas -klinikan puoleen ja täyttänyt hakemuslomakkeen allekirjoitusta vaille sopivaan kuntoon. Saattaa olla, että Pratchett ei koskaan vie aiettaan loppuun - vain vajaa kolmannes hakijoista sen tekee - mutta mahdollisuus liueta tästä maailmasta vailla taudin aiheuttamaa sumentumista on olemassa.

55 miljoonaa myytyä kirjaa tekee sen, että Pratchett antaa kasvot paitsi Alzheimerille myös keskustelulle eutanasiasta. Ei huono testamentti kirjailijalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate