Sivut

16.6.2011

Wikivieköön

Yhdessä tekemisestä on verkkoaikana tullut arkea, joka manifestoituu nk. wiki-sivustoissa. Näitähän riittää: wikipedia, wikitravel, wikisanakirja, wikikirjastot, wikiopisto, wikiuutiset, wikikirjat jne. Sivuston käyttäjä muokkaa ja tuottaa sisältöä sivustoille, joita kaikki yhdessä rakentavat. Kysymys on yhteisöllisestä kirjoittamisesta, jossa toimituksellinen osuus on kutistettu minimiin.

Käsitteenä "wiki" viittaa havaijin kieleen (jos luotamme wikipedian antamaan tietoon) ja tarkoittaa "nopeaa".

Näistä wikisivustoista wikipedia (perustettu 2001) on varmasti tunnetuin. Sen englanninkieliset sivustot asettautuvat maailman kymmenen vieraillumman joukkoon. Wikipediaa hallinnoi Wikimedia Foundation Inc., jonka pääkonttori on San Franciscossa. Toimintaa pyöritetään lahjoituksilla.

Yksi säätiön hallinnoimista projekteista on wikiquote, wikisitaatit, johon voi ladata sanontoja, sananlaskuja ja lainauksia niin todellisilta kuin fiktiivisiltä henkilöiltä. Sitaattisivut perustettiin 2003 ja sen suomenkielinen versio vuotta myöhemmin. Tällä hetkellä luettavissa on lainauksia kymmenillä eri kielillä.

Nopea vilkaisu kirjallisuuteen ja kirjoittamiseen liittyviin sanontoihin antaa tulokseksi hersyviä lainauksia, joista tässä muutama:
  • Kesti viisitoista vuotta ennen kuin käsitin, että en osannut laisinkaan kirjoittaa. Mutta siinä vaiheessa olin jo niin kuuluisa, että en osannut enää lopettaakaan. (Robert Benchley, amerikkalainen humoristi.)
  • Parempi kirjoittaa itselleen ja vain muutamalle lukijalle kuin useammalle ilman itseään. (Cyril Connolly, englantilainen kirjallisuuskriitikko).
  • Kirjailijan tunnistaa siitä, että hänelle kirjoittaminen on vaikeampaa kuin kenellekään muulle. (Thomas Mann, saksalainen kirjailija)
  • Jotkut kirjat ovat maisteltavia, toiset nielaistavia, mutta vain harvat sellaisia, joita mielellään pureskelee ja nauttii niiden sulattelusta. (Francis Bacon, 1500-luvulla elänyt kirjailija ja valtiomies)
  • Hyvin-kirjoitettu elämä on melkein yhtä harvinainen kuin hyvin-eletty elämä. (Thomas Carlyle, skottilainen esseisti)
  • Omaperäinen kirjailija ei ole sellainen, joka ei jäljittele ketään, vaan sellainen, jota kukaan ei kykene jäljittelemään. (Francois-René de Chateaubriand, ranskalainen filosofi ja kirjailija)
  • Aivan niin, kyllä, kirjoitan lakkaamatta omasta elämästäni, mutta jotta siitä tulisi uskottavampaa, minun pitää tehdä siitä fiktiota. (Katherine Paterson, amerikkalainen lastenkirjailija)
  • Sanat ovat kuin puiden lehtiä: niitä pakkautuu eniten sinne, mistä tuskin löytyy montaakaan järjen hedelmää. (Alexander Pope, englantilainen runoilija)
Ylläolevat sitaatit on otettu wikisitaattien englanninkielisestä versiosta. Suomenkielisellä puolella hakusana "kirjoittaminen" antoi tulokseksi kehoituksen luoda hakusanalle oma sivu. Samoin kävi sanan "lukeminen" kohdalla, kuten myös sanalle "kirja".

Suomalaisille lukijoille löytyy toki otteita Tuntemattomasta sotilaasta, Raamatusta ja Aku Ankasta. Henkilöistä oman sivunsa ovat saaneet Jussi Halla-ahon, Hjallis Harkimon, Kai Suikkasen, Juha Vainion ja Gösta Sundqvistin verbaaliset repäisyt. Tietenkin mukana on myös laaja kokoelma keihäänheittäjä Seppo Rädyn toteamuksia.

Pitäisiköhän suomalaisen wikisukupolven yleissivistyksestä huolehtivien ryhdistäytyä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate