Sivut

24.2.2013

Boydin Bond

Samaan aikaan, kun viimeisin Bond-elokuva lyö katsoennätyksiä maailmalla, Ian Flemingin oikeuksia valvova perikunta kertoo uuden Bond-romaanin ilmestyvän syyskuussa. Edellisen (Carte Blanche, 2011) kyhäsi kasaan amerikkalainen Jeffery Deaver, mutta nyt luotetaan brittiläiseen kynäniekkaan. Tekijänä on William Boyd (s. 1952), joka kuuluu saarivaltakunnan nykykirjallisuuden ei ehkä aivan terävimpään kärkeen, mutta tunnustettuihin tekijöihin yhtä kaikki.

Boyd on julkaissut aiemmin kymmenkunta teosta, jotka aiheiden käsittelytavan puolesta edustavat lähinnä yhteiskunnallista satiiria. Esikoisromaani Kelpo mies Afrikassa (1981; suom. 1983) kiinnosti brittiläistä siirtomaavaltaa tölväisevänä veijarikertomuksena muitakin kuin englantilaisia, ja Boydin myöhemmistä kirjoista ovat olleet ihastuneita eritoten ranskalaiset. Syynä tähän on paitsi se, että kirjailijalla itsellään on tapana viettää kesät Ranskassa, myös Boydin tapa löytää englantilaisuuden kipupisteet ja leikitellä toden ja fiktion välisillä asetelmilla. Ja olihan kirjailijan yhden tunnetuimman romaanin, Uudet tunnustukset (1987; suom. 1988) lähtökohtana Rousseaun omaelämäkerta ja siihen kytkeytyvät aikeet ja intohimot.

Boydin tulevasta Bond-seikkailusta ei ole julkisuuteen annettu ilmestymispäivän lisäksi muuta tietoa kuin, että tarina tulee sijoittumaan vuoteen 1969, jolloin agenttimme on 45-vuotias. Skyfallin retroilme tulee näin saamaan jatkoa myös kirjallisessa muodossa, mikä on varmaankin lohduttavaa niille, joiden mielestä maailma luisui alamäkeen väritelevisiolähetysten myötä.

Tyhmempää ei ole myöskään se, että Boyd osaa itseironian jalon taidon. Sehän se synnytti pitkät jonot elokuvateattereiden kassoille. Miksei siis myös kirjakauppojen oville?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate