Sivut

9.8.2011

Kirjoja aistimassa

Yksi tämän kesän vierailukohteistani oli suomalaisen kirjan museo Pukstaavi Sastamalassa. Vanhaan apteekkarin asuintaloon kunnostettu näyttelykokonaisuus antaa hyvän käsityksen paitsi tietenkin suomalaisen kirjallisuuden kulkemasta polusta 1400-luvulta tähän päivään myös nykyaikaisen museopedagogiikan käytännöistä.

Museoissa tallaajan ei enää oleteta viihtyvän vain mykkänä todistajana esineiden ja kuvien maailmassa vaan haluavan kokonaisvaltaisesti ärsykkeitä kehollaan, tuntea historian - kuten sanotaan - nahoissaan. Niinpä Pukstaavissakin vierailija näkee ja kuulee kirjojen tarinaa, hipelöi ja haistaa tekstien kertomaa, saattaa jopa tunkeutua kirjojen sisään kuin pesäkoloonsa. Vitriinien sisään asetetut esineet kertovat omaa tarinaansa ja videoskriinit täydentävät ja antavat vieraalle mahdollisuuden valita oma tietopolku monista vaihtoehdoista. Jossakin kulmassa kirjailijoista, kirjoista ja kirjan kustantamisesta kerrotaan dokumentaaristen pätkien ja pienoisnäytelmien keinoin. Vahanuket antavat tiloille kasvot ja tunnelman.

Näyttelykokonaisuus on rakennettu selkeästi etenevästi ja kirjan historiallista tarinaa on helppo seurata. Yhtymäkohtia yhteiskunnallisiin muutoksiin käydään havainnollisesti läpi. Lukuisat esimerkit ja pysähtymiset kirjailija- ja kirjakohtaloihin toimivat. 

Monin tavoin Pukstaavi onnistuu luomaan muodon sille, mikä kirjallisuudessa jää usein vain lukijan oman pään sisälle. Tekstien herättämät aistit yhdistyvät selkeään tietopakettiin ja kaikki tämä tarjoillaan ympäristössä, jossa halu ruokailla kirjatietouden pöydässä vain kasvaa.

Pukstaavia suunniteltiin ja rakennettiin kuulemma pitkään ja hartaasti. Joskus hitaasta syntyy hyvää. Toivottavasti museo löytää kävijänsä ja ne muutkin, vaikka ei ihan pääkaupunkiseudulla sijaitsekaan. Päänäyttelyn ohella vierailijoiden houkuttelemiseksi rakennuksesta löytyy tilaa myös seminaarien, lukuiltojen tms. tilaisuuksien järjestämiseen.
Museo on avoinna:

Kesäkaudella 1.7.–31.8.2011:
ma–pe klo 10–18 ja la–su klo 10–16
Talvikaudella 1.9.2011-30.4.2012:
ti–pe klo 11–18 ja la–su klo 10–16

Liput:
Aikuiset 6 € (alle 18 v. ilmaiseksi)
Eläkeläiset, opiskelijat, varusmiehet, työttömät 4 €
Ryhmälippu 5 €/hlö (väh. 10 hlöä)
Vuosikortti 18 €/hlö


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate