Sivut

16.10.2010

Hyvää yötä, Helsinki

Aivan tarkkaan en tiedä, mitä Turku-ahdistusta Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus potee, mutta ilmeisen vakavaa kuitenkin.

Viimeisin näyttö tästä löytyy lauantain (16.10.) lehdestä. Siinä Kuiskaaja irvailee Turun pääsemisestä New York Timesin sivuille. Toimituksen mielestä myönteisen jutun Turusta kirjoittaneen toimittajan lähdekritiikki on pettänyt pahemman kerran. Eihän Turku ole suinkaan sellainen kulttuurisesti mielenkiintoinen ja jännittävä paikka kuin jenkki väittää, vaan helsinkiläisen mielikuvan mukainen manala, jossa - kuten Kuiskaaja muistuttaa - puretaan taloja, lakkautetaan kirjastoja ja häädetään taiteilijat kadulle.

Ärsytyskynnys on varmasti noussut kattoon siinä vaiheessa, kun New York Timesin toimittaja on muistuttanut Helsingin olleen kurjan kalastajakylän siinä vaiheessa, kun Turussa jo tehtiin ihmeitä. Ja että Down by the Laituri on Pohjoismaiden parhaimpia musiikki- ja kaupunkifestivaaleja.

Kyllähän me vielä muistamme, miten Hesarin kulttuuritoimituksen esimies aikoinaan julisti Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 haudatuksi ja unohdetuksi. Se tapahtui siinä vaiheessa, kun tuli tieto Helsingin nimeämisestä Euroopan design-pääkaupungiksi 2012.

Turun päättyneet kirjamessut eivät puolestaan saaneet rivin riviä huomiota Suomen suurimassa päivälehdessä. Samaan aikaan, kun 20 000 kirjallisuuden ystävää vaelteli kustantajien ja kirjakauppojen myyntitiskien lomassa, kuunteli kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviä keskusteluja ja kirjailijat signeerasivat painotuoreita tuotteitaan, Helsingin paikallislehti teki kokosivun jutun Paul Austerista tai jostakin taidenäyttelystä jossakin päin maailmaa, mutta ei Turussa.

Tähän kaikkeen löytyy tietenkin hyvä ja perusteltu syy. Mutta kyllä jossakin on täytynyt olla joku turkulainen koulukiusaaja, joka on satuttanut pahasti jotakin. Niin syvältä tämä kaikki on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate