Zombien arvo kulttuurituotannon pörssimarkkinoilla lienee jo ylittänyt örkit ja vampyyrit ja kaiken maailman ruumiinosien irrottamiseen erikoistuneet friikit. Siksi onkin jännittävää huomata, että elävien kuolleiden maailmaa hyödynnetään nyt myös tietokirjallisuuden puolella.
Suomessa on pitkään haikailtu lapsille suunnatun tietokirjallisuuden perään. Niitä tekijöitä kun ei ole paljon, ja nekin, jotka alueelle eksyvät, tyytyvät usein melkoisen varovaisiin lopputuloksiin.
Yhdysvaltalainen, arvostettu ja moninkertaisesti palkittu tietokirjailija Rebecca L. Johnson on tähän mennessä laatinut kymmenkunta lapsille ja nuorille suunnattua tietoteosta syvänmeren kaloista, ilmastonmuutoksesta, soluista, kasveista, eläinten kielestä tai nanoteknologiasta. Aihepiiri liikkuu siis vahvasti luonnontieteissä. Uusimmassa kirjassaan hän ottaa selkokieliseen käsittelyyn parasiitit, nuo luonnosta tavattavat loiseliöt, jotka hyödyntävät isäntäeliön ruumista omaan suvunjatkamiseensa.
Johnsonin teos, Zombie Makers. True Stories of Nature's Undead (Millbrook Press, 2013), kertoo sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu, kun parasiitti ottaa isännästään vallan. Seuraukset ovat tietenkin hirvittävät ja verrattavissa populaarikulttuurin synkimpään kuvastoon. Sisuksiin porautuvat madot ja sienet, aivoja nakertavat mönkijäiset, jotka saavat eliöt taivaltamaan maallista eloaan puolikuolleina zombeina, ovat kirjan ydintä.
Mukaan on saatu myös ihmisten karvoihin ja nahkoihin tunkeutuvat inhakkeet, kuten vaikkapa Afrikan hiljaisissa joissa viihtyvä mato (Dracunculus medinensis), joka imeytyy jalkapohjan kautta ihmiseen ja pulpsahtaa aika ajoin ulos laskemaan munansa lähilammikkoon samalla, kun nauttii edelleen isäntänsä lämpöisten sisusten suomista antimista.
Johnsonin teos on suunnattu 9-14 -vuotiaille, mutta herättänee jo vetävän nimensä puolesta kiinnostusta vauvasta vaariin. Ja tottahan meillä kaikilla on omat ensikokemuksemme Alienin aamumurokohtauksesta.
Maailma on vaarallinen paikka. "Kuolleet tuskin heräävät henkiin", kirjoittaja itse toteaa, mutta luonnon omat zombintekijät voivat muuttaa varomattomat piruparat omaa tahtoa vailla oleviksi orjikseen. Tieteellistä lähestymistapaa ja painajaismaisia visoita yhdistävänä teoksena Johnsonin teos on - ainakin Washington Postin kriitikon mielestä - "ihastuttavan karmea".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti