Sivut

2.2.2012

Seksiä, verta ja sarjakuvaa

Parin viikon takaa tulee eteen uutinen (Guardian), joka on aiheensa puolesta ikuinen, nyt-ja-tässä ja huomennakin läsnä.

Australialaisen mediamogulin, Rupert Murdochin omistama uutiskanava Fox News nostatti moralistien itsetuntoa raportoimalla jokin aika sitten nykysarjakuvien arvelluttavalla sisällöllä. Lyhyessä insertissä esitettiin kuvin, painavin äänenpainoin ja asiantuntijalausunnoilla rytmitettynä Batmanin, Teräsmiehen ja Ihmenaisen veristen seikkailujen puolipukeista kutemista.

"Batman ja Kissanainen harjoittavat seksiä katonharjalla, Bruce Wayne on kännissä, ja taistelukohtausten verisissä piirroksissa irtopäät lentelevät."

Foxin kritiikin kohteena ovat DC Comicsin hiljattain julkaisemat uusintapainokset vanhoista supersankareiden seikkailuista. Uudella kirjoittaja- ja kuvittajaryhmällä yhtiö on siirtänyt sankarit nykyaikaan. Ja tuloksena on, kuten Foxin uutisessa todetaan, "synkkää todellisuutta, jossa on mukana niin homoseksuaalisuutta kuin aviorikoksia, kaikkea sellaista". Seksi myy.

Kameran linssiin tavoitettu lapsipsykologi todistaa hänkin näiden julkaisujen haitallisuudesta. Mässäily väkivallalla ja seksillä on kuin "lapsille suunnattua Playboyta".

Foxia Yhdysvalloissa katsovien kotitalouksien määrä on 100 miljoonan luokkaa, joten pelkkää tuuleen huutamista tämänkaltaiset jutut eivät ole.

Brittiläinen laatulehti Guardian muistuttaa lukijoidensa mieliin 50-luvulla jenkeissä hälinää herättäneen keskustelun, joka sekin sai pontimensa vastaavankaltaisista asetelmista. Tuolloin eräs arvovaltainen akateemikko julkaisi kirjan, jossa hän todisteli sarjakuvien uhkaavan länsimaista ydinperhettä ja epäili vain seksin riivaamien idioottien olevan kykenemättömiä näkemään Batmanin ja Robinin pinnan alla väreilevän suhteen homoeroottista luonnetta.

Foxin toimittajien silmätikkuna on erityisesti lehtien paljaan pinnan tarjonta, joka tekee niistä - itse asiassa monien muidenkin mielestä - seksistisiä ja naiskuvaltaan vähintäänkin arvelluttavia. Teinien hormonihöyryjä ruokitaan vähäpukeisilla naisilla, eikä oikein muisteta, että sarjakuvista nauttivat myös monet tytöt, joille Kissanaisen tai muiden sankarittarien stringiposeeraukset tuntuvat lähinnä tylsiltä.

Monet asiat maailmassa palautuvat joko seksiin tai rahaan. Jälkimmäistä puolta tässä tarinassa edustaa se tosiasia, että Murdochin media-imperiumiin kuuluu DC Comicsin kilpailija Marvel-kustantamo, joka julkaisee Hämähäkkimiehen, Hulkin, X-Menin yms. seikkailuja. Toisin kuin DC:n kohdalla, perhearvoja puolustavan Foxin katse ei ole ainakaan vielä kohdistunut omalle takapihalle. Sieltäkin ehkä löytyisi tongittavaa. 

Brittiläisille bloggareille Foxin heittämät täkyt ovat tietenkin kuin mannaa taivaalta. Näistä asetelmista ei puolenvalinta ole vaikeata. Mutta keskustelu viihteen ja arvojen välisestä suhteesta on jo paljon työläämpää. Siinä pitäisi mennä itseensä, ja kenellepä sellaiseen on aikaa, kun on maailma pelastettavana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate