Sivut

22.1.2012

Francesco "Lordi Jim" Schettino

Italian rannikolle jämähtäneen risteilijäaluksen kapteeni jätti uppoavan laivan ennen kaikkien matkustajien evakuointia. Vaikka useimmat matkustajista pelastettiin, hylkyyn jäi toistakymmentä ihmistä. Pelastustoimia jatkettiin vielä siinä vaiheessa, kun kapteeni istui jo turvallisesti pelastusveneessä.

Näinhän se suurin piirtein meni. Elävässä elämässä, Italiassa tammikuussa 2012.

Aluksen kapteenista, Francesco Schettinosta on tullut pelkuruuden, itsekkyyden ja vastuuttomuuden symboli. Mutta, kuten eräässä italiankielisessä lehdessä on jo todettu, Schettinon holtiton käyttäytyminen ei ole mitenkään ennenkuulumatonta. Kriisitilanteissa ihmisillä on taipumusta pelkuruuteen tai sankaruuteen, kenellä mihinkin. Schettino teki virheen, josta hän saa maksaa koko elämänsä. Hintalapussa lukee: Häpeä.

Schettinon kohdalla on muistutettu mieliin myös kappale kauneinta kaunokirjallisuuden historiaa. Puolalaissyntyinen, mutta Englannissa pääasiallisen kirjallisen työnsä tehnyt Joseph Conrad (1857-1924) julkaisi vuonna 1900 romaanin, joka kertoo haaksirikkoutuneen laivan jättävästä miehistön jäsenestä. Lordi Jim on kuvaus tuosta häpeän tunteesta, joka seuraa nimihenkilöä koko hänen elämänsä ajan. Kun hän yhdessä muun miehistön jäsenten kanssa - myös kapteeni on mukana - seuraa laivan katoamista meren syvyyksiin, syyllisyyden ja itseinhon tunteet tatuoidaan sieluun kiinni.

Ei Conrad tarinaa pelkurimaisesta käyttäytymisestä ihan päästään keksinyt. Taustalla kummitteli vuonna 1880 tapahtunut tositarina, jonka mukaan Mekkaan matkalla ollut alus täynnä pyhiinvaeltajia ja näiden perheitä joutui merihätään ja miehistö jätti aluksen sekä matkustajat oman onnensa nojaan. Miehistö oli pääasiassa englantilaisia, jotka saivat myöhemmin kuulla kunniansa, kun matkustajat pelastettiin paikalle saapuneen toisen aluksen toimesta. Matkustajien kertoma ei ollut hunajaa yhdenkään meriupseerin korville.

Tapahtumasta Conrad sepitti tarinan, josta tuli modernin proosan merkkiteoksia. Romaanissaan hän sukeltaa rohkeasti päähenkilönsä sisäisen maailman syövereihin, josta löytyy, luonnollisesti, paljon synkkää yksinpuhelua ja henkistä pahoinvointia.

Lordi Jim löysi lopulta sisäisen rauhan ja sovituksen syrjäisiltä etelämeren saarilta, ja onnistui lähtemään maailmasta sankariteon tehneenä. Aika näyttää, miten Costa Concordian kapteenin käy. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta, vai miten se menikään?


Kaikki on riippuvaista siitä, että mies on valmiina. Minä en ollut; en - en silloin. En tahdo puolustella itseäni; mutta minä haluaisin selittää - haluaisin, että joku ymmärtäisi minut - joku - edes yksi ihminen! Te! Vaikkapa te!

-Joseph Conrad: Lordi Jim. Suom. O. Kostiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate