Sivut

21.2.2011

Maailma huomenna

Vuonna 2036 Euroopan valtakeskittymä sijoittuu pohjoiseen. Euroopan unioni on lakkautettu ja Skandinavia, Ranska, Saksa, Benelux-maat ja Puola muodostavat Pohjoisen Unionin, joka pitää nälänhädässä kituvat Välimeren valtiot ulkopuolellaan. Sisiliaa kansoittavat pohjoisesta Afrikasta saapuneet pakolaiset ja Espanja, pohjoinen osa Italiaa ja Turkki yrittävät tulla toimeen omillaan. Ne ovat Iso-Britannian tavoin luoneet itselleen mittavan ydinasearsenaalin ja tyytyvät lähinnä varmistamaan oman selustansa.

Ilmaston lämpeneminen on johtanut siihen, että Venäjästä on tullut itäisen Euroopan ja Aasian vilja-aitta. Sen rajoilla sisällissodasta toipunut Kiina kyttää mahdollisuutta päästä käsiksi ruokavarastoihin, joita se tarvitsee väestönsä ruokkimiseen. Intia, Bangladesh ja Pakistan kärsivät nälänhädästä, tulvista, rankkasateista ja hirmumyrskyistä. Japanista on tullut ydinasevaltio.

Lähi-idässä Arabian islamilainen tasavalta yrittää sopeutua öljynloppumisen jälkeiseen tilanteeseen. Ihmiset siirtyvät pois ja jäljelle jääneille joudutaan hankkimaan elintarvikkeet kalliilla hinnalla muualta. Afrikassa väestö kasvaa ja kamppailee elintilasta.

Amerikassa Kanada ja Yhdysvallat suojelevat tarpeitaan kiinteällä liittolaissuhteella. Meksiko on jäänyt lainsuojattoman asemaan pohjoisen ja etelän välille. Brasilia ja Argentiina muodostavat maanosan eteläisen voimakaksikon.

Ilmaston osalta maapallo elää vuonna 2036 tilanteessa, jossa seuraukset ovat näkyvissä mutta kehitykseen voidaan vaikuttaa vain radikaaleilla toimenpiteillä. Lämpötilan nousu on sulattanut ikiroudan peittämän alueet ja voimistanut kasvihuonekaasujen vapautumista. Teollistumiseen ja kasvun ideologiaan perustunut läntinen elämäntapa on tullut tiensä päähän.

Skenaario on kanadalaisen lehtimiehen ja sotahistorioitsijan Gwynne Dyerin (s. 1943) viimeisimmästä teoksesta. Dyer on monissa kirjoituksissaan käsitellyt niin Lähi-idän tilannetta, Afganistanin sotaa kuin ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia.

Mutta ei hätää, tämä on vain yksi monista villin mielikuvituksen tuottamista visioista. Keskitytään nyt vain nauttimaan pakkastalvesta ja seuraamaan televisiosta Arabikatua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate