Sivut

17.1.2013

Dante -koodi

Varoituksen sana kaikille hyvän kirjallisuuden ystäville: Dan Brownilta (s. 1964) ilmestyy uusi kirja toukokuussa!

Siitä onkin jo neljä vuotta, kun kirjailija viimeksi järisytti maailmaa (Kadonnut symboli, 2009). Nyt tuloillaan oleva romaani kertoo Dantesta (1265-1321) ja siitä, miten symbologi Robert Langdon pääsee tämän keskiajan merkittävimmän kirjailijan pään sisään. Kysymys on tietenkin Danten runoelmasta Jumalainen näytelmä ja sen sivuille kätketyistä salaisuuksista.
Brownin romaanin nimi on Inferno Danten teoksen ensimmäisen tapahtumapaikan, Helvetin, mukaan. Aivan kuten Dante "polulta oikealta poikenneena" aloittaa matkansa manalan kauhuista, myös Langdon syöksee itsensä tekstien, vihjeiden, salaliittojen, symbolien ja mystisten koodien äärelle. Lopulta päädyttäneen Paratiisiin, jossa sankariamme odottanee ihanainen Donna, postmoderni mukaelma Danten Beatricesta.

Kirjaimellisesti Helvetissä ei Langdon tietenkään seikkaile, vaan nykyaikaisessa Firenzessä - ainakin - ja seuralaisena lienee joku Danten matkaopasta, Vergiliusta vastaava hahmo.

Brownin kirjojen myynti liikkuu 200 miljoonan luokassa, joten kaikki, mitä tuonkaltaisen liikevaihdon omaava mies tekee, on merkityksellistä. Uudesta romaanista otetaan 4 miljoonan painos yksistään Pohjois-Amerikkaa ja Iso-Britanniaa varten. Brown tekee siis paljon, paljon rahaa kirjoillaan, mutta siinä sivussa antaa myös sivistyksellistä apetta ihmisille. Brownin ansiosta Leonardo Da Vincin tekemiset ovat tulleet tutuiksi laajemmille piireille, ja nyt voidaan odottaa samoin käyvän Dantelle.

Lehdistötiedotteessa Brown toteaa, että vasta tämän kirjan kirjoittamisen myötä hän on todella käsittänyt, miten pysyvän jäljen Dante on jättänyt meidän aikaamme...

Vuodesta 2003 alkanut bestsellerputki (Da Vinci -koodi) saa jatkoa ainakin vielä tämän teoksen verran. Ehkä sitten onkin jo aika kyllästyä ja katsoa, mitä muuta kirjallisuuden buffet-pöydästä löytyy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate