Sivut

4.3.2011

Pop-Up on edelleen täällä

Lapsuuteni pop-up-kirjoissa prinssit, eläimet, linnat ja synkeät metsät muuntuivat kirjan sivuilta kolmiulotteisiksi ja noita sai kyydin palavaan uuniin, kunnes ohuesta pahvista tehty työntövarsi taittui ja katkesi innokkaiden käyttäjien sormista. Tai sitten siellä oli hurjannäköinen lohikäärme, joka heräsi keskiaukeamalta eloon valmiina taistelemaan viimeiseen kipinään asti.

Hetken ehdin jo luulla, että pop-up-kirjat ovat kadonnutta kansanperinnettä, kunnes silmiini osui uutinen eräästä tämän kirjataidon taitajasta. Kanadalainen Sam Ita (s. 1978) on julkaissut jo useammankin teoksen, jossa sivut nousevat, avautuvat ja muodostavat järkeä ja tunnetta ruokkivan taideteoksen. Luonnontieteellisistä ja taidehistoriallisista teoksista Ita on viime aikoina siirtynyt kirjallisuuden moderneihin klassikoihin. Tähän mennessä sekä Herman Melvillen Moby Dick että Mary Shelleyn Frankenstein ovat saaneet uuden muotonsa.

Itan käsittelyssä klassisesta kirjallisuudesta muokataan lapsille ja nuorille soveltuvia versioita, joissa tekstimassa korvataan sarjakuvilla ja romaanien muistettavimmista hahmoista ja tilanteista askarrellaan pop-up-kuva. Eikä Ita ole tietenkään ainoa lajityyppiä elossa pitävä paperi-insinööri. Harry Potterista, Draculasta, Pikku Prinssistä ja monista, monista muista on näitä lue-katso-koe-kirjoja jo tehty.

Kirjallisuuden nykypäiväistämistä se on tämäkin. Suosittelen paatuneimmallekin lukijalle.

Ja näin se temppu tehdään:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate