Antiikin merkittävimmän naislyyrikon Sapfon tuotannosta on jälkipolvien luettavaksi säilynyt yksi kokonainen runo ja katkelmia neljästä muusta. Tuon 600-luvulla eaa. vaikuttaneen runoilijan kirjallinen jäämistö on aikojen kuluessa hävinnyt kuin tuhka tuuleen, mikä ei ole kuitenkaan estänyt tämän maineen säilymistä meidän päiviimme asti. Kreikan Lesbos-saarella säkeitään rustannut ja itsensä Platonin ylistämä "kymmenes muusa" inspiroi ihmisiä vielä yli kahdentuhannen vuodenkin takaa.
Sapfon kutistuneen tuotannon täydennykseksi on nyt löytynyt kaksi uutta, ennestään tuntematonta runoa. Nimettömänä pysyttelevä keräilijä oli jokin aika sitten vienyt asiantuntijan arvioitavaksi haltuunsa (ehkä Egyptin matkalta) päätyneet papyruslehdet, joihin oli kirjoitettu jotakin muinaisella kreikan kielellä. Yllätys tai ei, mutta huolellisen arvioinnin ja tutkimuksen jälkeen voitiin todeta, että suhteellisen hyvin säilynyt asiakirja piti sisällään kaksi Sapfon runoa. Molemmat olivat katkelmia jostakin laajemmasta kokonaisuudesta, mutta meidän silmillemme tuoreita yhtä kaikki.
Antiikin tutkijat ovat tietenkin olleet löydön edessä polvillaan henkeään haukkomassa. Mutta myös monia muita tuollainen herkistää. Erään brittiläisen lehden kolumnistin mielestä tieto Sapfon uusista runoista on isompi juttu kuin David Bowien uusimman levyn julkistaminen.
Historian haudasta kaivetut runot ovat merkityksellisiä monella tavalla. Vaikka ne on kirjoitettu tuntemattoman kirjurin toimesta joskus 200-luvun puolella, ne ovat säilyneet lähes vahingoittumattomina. Rakkauslyyrikkona lähinnä tunnettu Sapfo raottaa näissä myös perhetaustaansa, josta meille on aiemmin säilynyt vain muiden laatimia kuvauksia. Toisen runon aiheena on nimittäin hänen kaksi veljeään, joiden toimista ja tulevaisuudesta runon puhuja on huolissaan.
Tarkemmat analyysit Sapfon kahdesta runosta ovat vasta tulossa. Jo hyvissä ajoin jotkut ovat ehättäneet moittimaan runojen laatua. Niitä on pidetty teini-ikäisen Sapfon jokseenkin pinnallisina räpellyksinä. Jonkun muun mielestä runot kertovat nuoren Sapfon kielellisestä nerokkuudesta ja ainutlaatuisesta rytmin tajusta.
Kaikki ovat kuitenkin samaa mieltä siitä, että paremmin ei vuosi 2014 olisi voinut alkaa. Ja että Sapfo ei ole vielä sanonut viimeistä sanaansa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti