Sivut

1.8.2010

Jerry Cotton

Myös pitkillä automatkoilla äänikirja on oiva matkakumppani. Jokin aika sitten vietin muutaman tunnin Ossi Ahlapuron miehekkään matalan äänen seurassa. Kuunneltavana oli Jerry Cottonin seikkailuista kertova tarina Kostaja Sing Singistä.

Hetkessä siirryin ajassa taaksepäin, jonnekin 70-luvun alkuun, kun otin ensimmäisiä askeleita kirjallisuuden maailmaan. Tuolloin vietimme monet monituiset tunnit Jerry Cottonin, Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailujen parissa. Hiirenkorville rypistyneitä lehtiä kävimme hakemassa läheisestä kioskista tai divarista. Sinne kun jätti kaksi, sai tilalle yhden uuden...

Jerry Cottoneita on suomeksi saanut lukea jo vuodesta 1961 asti. Ja yhä edelleen näitä alkujaan Saksassa kehitettyjä ja myöhemmin Suomessa muokattuja tarinoita julkaistaan. Suosio ei enää ole samaa luokkaa kuin joskus 70-luvulla, mutta ilmiö pysyy sitkeästi hengissä. Kiitos mainioiden tarinoiden. G-mies Cottonin seikkailujen parissa on kasvanut pari sukupolvea lukijoita ja myös kirjailijoita. Tiiviin kerronnan, juonenkuljetuksen ja herjojen omaksumia jännityskirjailijoitahan meillä riittää.

Ahlapuron minulle lukemassa tarinassa kaikki oli edelleen kohdallaan. FBI-agentti hurjasteli punaisella Jaguarilla, heitti huulta kumppaninsa Phil Deckerin kanssa, pistäytyi Max Salosen kapakassa heittämässä bourbonit naamaan ja könitti roistot sepänsällin spesiaalillaan tai Smith and Wessonillaan. Muutama kokkapuhe suomalaisesta sisusta ja Sibeliuksesta toi tarinaan mukaan paikallista väriä. Juonen suvantokohdissa Ossin ääni kehräsi pehmeästi ja rauhallisesti kiihtyen toimintavaiheessa intensiviteettiin, joka vangitsi kuulijan.

Suomessa Jerry Cottoneita on kuulemma myyty reilu 15 miljoonaa kappaletta. En ihmettele, miksi.

Jerry Cottonin kotisivut

2 kommenttia:

  1. Jerry Cotton on Delfried Kaufmannin luoma hahmo. Kaufmannin Cottoneista on ilmestynyt Suomeksi Kuollut kaupunki, Tahdon kuolla New Yorkissa ja Pelastan kaksimiljoonaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tarkennuksesta, Anonyymi.Luenpa mainitsemiasi seikkailuita myös tällä silmällä!

    VastaaPoista

Translate