Sivut

12.4.2011

Sherlock Holmesin toinen tuleminen

Kaikkien yksityisetsivien äiti Sherlock Holmes kokee uudelleensyntymän marraskuun 1. päivä 2011. Syntymän kätilönä toimii lasten- ja nuortenkirjailijana paremmin tunnettu Anthony Horowitz ja avustavana lääkärinä kustannustalo Orion Lontoosta.

Horowitz (s. 1956) tunnetaan Suomessakin lastenkirjasarjoistaan Alex Rider ja Viisi vartijaa. Television puolelta hänen kirjalliset kykynsä ovat materialisoituneet sellaisissa rikossarjoissa kuin Foylen sota, Midsomerin murhat ja Hercule Poirot.

Kuluvan vuoden tammikuussa Orion ilmoitti päässeensä yhteisymmärrykseen mestarietsivän alkuperäisen luojan, Arthur Conan Doylen tekijänoikeuksia valvovan tahon kanssa uudesta Holmesista. Nyt olemme siis edenneet siihen pisteeseen, että romaanin käsikirjoitus on valmis, tarkastettu ja hyväksi havaittu. "Siitä tulee kirjallinen sensaatio. Laatu on yhtä hyvä kuin alkuperäisessä, mutta mukaan on saatu modernia vauhtia ja herkkyyttä", kustantajan edustaja toteaa.

Uusi Holmes-seikkailu on kirjoitettu Watsonin näkökulmasta, vuosi päähenkilön kuoleman jälkeen. Romaanin nimi on The House of Silk, mutta juuri muuta emme siitä tiedäkään. Kirjailija on itse luvannut olla varovainen ja sensitiivinen kohteensa kanssa, säilyttää Doylen teosten "hengen", mutta lisätä siihen hitunen modernin lukijan kaipuuta mysteeriin. Kirjassa tulee olemaan 85 000 sanaa ja se ilmestyy kovakantisena, määrällisesti huomattavan mittavana painoksena.

Jos tarkkoja ollaaan, tämä on itse asiassa Sherlock Holmesin toinen paluu. Ensimmäinen kerta tapahtui Doylen itsensä toimesta, kun hän lukijoiden vaatimuksesta herätti aiemmin manan majalle siirtyneen sankarinsa henkiin ja antoi tämän osoittaa ylivoimaisuuttaan vielä muutamassa tarinassa. Nyt, reilu sata vuotta myöhemmin, Holmes ilmestyy taas, kuin myyttinen Fenix-lintu tulesta, sytyttää jälleen piippunsa, vetäisee viulustaan muutaman neuroottisen akordin, vaipuu oopiumin suloiseen syleilyyn ja tarjoaa ystävälleen Watsonille oppitunnin loogisesta päättelystä.

Uteliaisuuteen tukehtuville Horowitz tarjoaa tässä oloa väliaikaisesti helpottavan tiiserin:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate