Tammen Kultaiset Kirjat johdattivat aikoinaan minut ja monet muut kirjallisuuden äärelle. Värikkäistä kuvista ja lyhyistä tarinoista kokoon kursittua kirjasarjaa alettiin julkaista suomeksi 50-luvun alussa. Alkuperäinen amerikkalainen versio näki päivänvalon 1942.
Tänä vuonna kultaiset kirjat täyttävät 75 vuotta. Eikä niiden eloisa taikavoima ole kadonnut minnekään. Meidän Mirrin, Pörrin, Kalle Kanin, Nille Nallen tai Matti Majavan seikkailut kelpaavat nykykersoillekin puhumattakaan aikuisista, jotka pääsevät tarinoiden myötä nostalgiamatkalle menneisyyteen. Joillekin sarjaan kuuluvien parinsadan kirjan omistamisesta on tullut myös intohimon kohde.
Kultaisten kirjojen synty ajoittuu aikaan, jolloin kirjatuotantoa oltiin sodan jälkeen pistämässä taas jaloilleen. Samalla synnytettiin myös uutta kustannuspolitiikkaa, johon sisältyi näkemys kirjateollisuuden ulottamisesta yhä useamman lukijan ulottuville. Hinta ei saisi olla este. Eikä kirjan saatavuuskaan. Kirjastojen ja kirjakauppojen rinnalle syntyi jakeluverkosto, joka toi värikkäillä ja houkuttavilla kansikuvilla varustetut kirjat tavaratalojen hyllyille, juna-asemille ja katujen varsilla oleville kioskeille.
Lapsille suunnatuista kultaisista kirjoista tuli ilmestyessään välitön hitti. Alhainen hinta ja silmää miellyttävä ulkoasu hellytti monet vanhemmat ostamaan kirjan jälkikasvulleen. Alkuvuosien tekijätiimi, joihin kuului Disneyn studioilta lähteneitä animaattoreita sekä Euroopasta sotaa paenneita tekstintekijöitä, loi pohjan koko sarjalle. Vaikka kirjojen sisällöistä on käyty keskustelua vuosikymmenten aikana, eikä niiden suosio ole enää pitkään aikaan ollut samalla tasolla, kultaiset kirjat elävät ja vanhoista niteistä otetaan säännöllisesti uusia painoksia. Tänään sarjaa kustantaa Penguin Random House.
Suomessa Tammi tarttui Helsingin olympiakesänä kultaiseen kuvakirjasarjaan säilyttäen myös alkuperäisen idean helposta saatavuudesta ja laadukkuudesta. Amerikkalaisia alkuperäistarinoita ovat olleet kääntämässä tunnetut tekijät (Kirsi Kunnas, Helena Anhava) ja kirjojen ulkoasu taittoa ja sidontaa myöten on kestänyt pienten sormien ajoittain kovakouraisen käsittelyn.
Kiinnostuneille tiedoksi: Mainio johdatus kultaisten kirjojen maailmaan on Päivi Heikkilä-Halttusen toimittama Tammen kultainen juhlakirja (Tammi 2012), josta löytyy kymmenen kertomusta kirjasarjan elontieltä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti