Sivut

9.2.2011

Jo riittää!

Ranskan kirjamarkkinoilla kuohuu. Syksystä lähtien mistään muusta ei ole puhuttukaan kuin eräästä parinkymmenen sivun pamfletista, joka kehoittaa ihmisiä ilmaisemaan suuttumuksensa julki. "Indignez Vous!", kirjoitelma huutaa etusivullaan. "Suuttukaa", närkästykää", "olkaa vihaisia".

Pamfletin laatija on 93-vuotias Stéphane Hessel, joka raivoaa rahan valtaa ja köyhyyttä vastaan sekä ihmisoikeuksien ja planeetan hyvinvoinnin puolesta. Tähän mennessä kirjoituksen menekki on ollut reilu miljoona kappaletta. Kadunvarsien kioskit myyvät sitä kolmen euron kappalehintaan. Hessel itse on jatkanut rähinöintiä verkkolehtien palstoilla ja televisiossa.

Ihan mikään tavallinen patonginpurija Hessel ei sentään ole, vaikka elääkin nyt ensimmäistä varttiaan superjulkkuna. Hänen isänsä oli tunnettu saksalainen lehtimies ja kirjailija Franz Hessel (1880-1941), joka käänsi Proustia saksaksi, työskenteli Berliinissä yhdessä Walter Benjaminin ja muiden tunnettujen vasemmistointellektuellien kanssa, esitteli flanöörin jaloa ajantappo-aatetta saksalaisille lukijoille ja julkaisi romaaneja ja raportteja. 40-luvulla hänet kuskattiin keskitysleirille.

Poika Stéphane Hessel emigroitui vanhempineen Hitlerin valtaantulon jälkeen Ranskaan, osallistui vastarintataisteluun, vangittiin ja joutui kohta keskitysleirille ja vielä toisellekin. Sodan jälkeen hän toimi diplomaattitehtävissä YK:ssa.

On siis helppo uskoa Hesselin sanoman aitouteen, kun hän ihmettelee tätä niukkuuden aikaa, jossa ihmiset joutuvat elämään samaan aikaan, kun toisaalla ja toisille rahaa tulee sisään ovista ja ikkunoista. Hessel itse on vallankumouksen lapsia, syntynyt 1917, ja ominut ranskalaisille ominaisen kumousmentaliteetin. Ihmisten on aika ryhtyä kapinaan, hän vaatii. Periksi ei saa antaa! Valta takaisin kansalle! Alas monopolikapitalismi!

Ranskalainen porvari nukkuu huonosti. Ja nyt myös saksalainen, kun Hesselin teksti käännettiin pikapikaa saksaksi. Miten on suomalaisen porvarin unen laita?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate