10.1.2011

Vihan aika

Yhdysvaltalainen taloustieteilijä, vuoden 2008 nobelisti Paul Krugman (s. 1953) on järkyttynyt, mutta ei yllättynyt Arizonan tapahtumista, joissa tunnettu poliitikko haavoittui ja lukuisia kuoli. Krugmanin mukaan yleistä poliittista ilmapiiriä Yhdysvalloissa on jo pitemmän aikaa myrkytetty retoriikalla, joka perustuu vihaan, halveksuntaan ja äärimmäisellä väkivallalla uhkailuun. Lähinnä tästä ovat olleet vastuussa äärioikeiston edustajat, mutta osasyyllisiä ovat olleet myös räväköillä otsikoilla herkutelleet tiedotusvälineet.

Parisen vuotta maata on ruokittu "teekutsu" -liikkeen kampanjoinnilla, poliitikot ja julkishallinnon virkamiehet ovat saaneet uhkauksia, radiossa ja televisiossa ihmisiä on totutettu asenteeseen, jossa toista mieltä kanssasi olevat on parempi eliminoida kuin antaa heille oikeus mielipiteeseen. "On ollut vain ajan kysymys, milloin joku siirtyy toiminnan seuraavalle tasolle. Ja nyt se tapahtui", Krugman kirjoittaa New York Timesin kolumnissaan.

Demokratiassa on Krugmanin mielestä edelleenkin tulevaisuus, mutta jos haluamme elää suvaitsevaisessa maailmassa, jonkin on muututtava, ja pian. Hänen syyttävä sormensa osoittaa republikaanisen puolueen suuntaan, jonka on otettava vastuu tapahtuneesta. Kysymys ei ole ainoastaan yhden häiriintyneen yksilön mielenpurkauksesta vaan retoriikasta, joka ruokkii tietynkaltaisten ihmisten hulluja fantasioita.

Arizona on kaukana meistä, mutta vihan aika ei. Se on myös täällä. Huippupoliitikkojemme henkeä uhataan netissä, seksuaalivähemmistöihin kohdistetaan fyysistä ja henkistä väkivaltaa, maahanmuuttajia mukiloidaan... Oireellista, että kansanedustajan ammatti on viimeisimmän kyselyn (Iltalehti 29.12.) mukaan "inhokkiammatti" yhdessä puhelin- ja ovelta ovelle -myyjän kanssa.

Arizonan tapahtumat näyttävät, miten käy, kun poliittinen ja julkinen puhe löytävät toisensa. Ihmisiä kuolee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate