Sivut

25.1.2012

Kirjamessuilla tapahtuu

Tapaus Salman Rushdie ei ole loppuunkäsitelty.

Viime viikolla Intiassa pidettiin Aasian suurimmat kirjamessut. Vierailijoita 60 000, kirjailijoita 250, lehdistön edustajia 1 500 (joista 500 ilmestyi paikalle). Maailman kirjamessujen joukossa ei siis mikään valtava suuri tapahtuma (Frankfurtin messuilla kävijöiden määrä on lähemmäs 300 000), jotakin Helsingin kirjamessujen luokkaa, eikä ihan sitäkään.

Suurimman huomion messuilla saivat pakollisten bollywood-tähtien ja krikettihyminän ohella Oprah Winfrey, näytelmäkirjailijat David Harare ja Tom Stoppard, sekä Salman Rushdie. Näistä jälkimmäinen ei koskaan paikalle ilmaantunut, mutta onnistui silti varastamaan shown.

Rushdien piina oman kurjan henkensä pitämiseksi on jatkunut jo yli 20 vuotta, ja Saatanalliset säkeet on edelleen kielletty kirja Intiassa. Vuonna 2007 kirjailija ilmestyi Intian messuille, mutta jäi tällä kertaa kotiin. Syynä oli epäily häneen kohdistuvasta attentaatista. Brittiläisen tiedustelun mukaan paikallinen rikollispomo oli lähettänyt palkkatappajat kirjailijan perään.

Joten, Rushdie jätti bileet väliin, mutta solidaarisuutta puhkuvat kollegat kiipesivät lavalle ja pitivät julkisen luentatilaisuuden, jossa he lukivat katkelmia Rushdien paheksuntaa ja raivoa herättäneestä romaanista. Järjestäjät olivat enemmän vihastuneita kuin ihastuneita, mutta yleisö palkitsi hetken harkittuaan spontaanin mielenilmaisuksen järjestäneet uskalikot raikuvin aplodein.

Kun tilaisuus päättyi, äkillisen lukuinnostuksen saaneet kirjailijat ohjattiin sivuhuoneeseen neuvonpitoon poliisien ja lakimiesten kanssa ja kärrättiin lopulta takseilla kauaksi messualueelta ja kaupungista. Järjestäjien päällä roikkui virkavallan uhkaus sulkea ovet ja peruuttaa lupa messujen järjestämiseksi nyt ja tulevaisuudessa. Ja muutama vuosi vielä vankilaakin, kaiken muun kivan ohella.

Mitään tämän dramaattisempaa ei onneksi tapahtunut. Vain paljon huhuja ja puhetta ja epämääräistä kohellusta. Messujen viimeisenä päivänä Oprah saapui faniensa iloksi ja sanoi oman elämänsä olevan "yhtä Taj Mahalia". Se on helppo uskoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate